Chalciporus piperatus

Chalciporus_piperatus_0 Перцевий гриб
(Маслюк перцевий, Моховик перцевий)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Сім’я: Болетові (Boletaceae)
Рід: Хальціпорус (Chalciporus)
Повна назва: Chalciporus piperatus (Bull.) Bataille, 1908

Неїстівний

    Синоніми і застарілі назви

  • Boletus piperatus Bull., 1790
  • Suillus piperatus (Bull.) Poir., 1806
  • Leccinum piperatum (Bull.) Gray, 1821
  • Viscipellis piperata (Bull.) Quél., 1886
  • Ixocomus piperatus (Bull.) Quél., 1888
  • Ceriomyces piperatus (Bull.) Murrill, 1909

    Опис

Шапка діаметром 3 – 7 см, спочатку випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, подушковидно-розспостерта. Поверхня шапки гладка, спочатку клейкувата, пізніше суха, блискуча, коричнева, світло-коричнева, брудно-жовта, жовто-коричнювата, оранжево-коричнева, жовто-коричнева. Шкірка не знімається.

Гіменофор трубчастий, прирослий, злегка спускається на ніжку. Пори великі, кутасті, різного розміру, червонуваті, іржаво-коричневі.

Споровий порошок оливково-жовтий або іржаво-коричневий. Спори 10-14 * 3-4 мкм, видовжено-овальної або циліндрично-овальної форми, жовтувато-оливкові.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 1 – 1,5 см, циліндрична, звужена до основи, часто зігнута, звужена біля основи, суцільна, ламка, того ж кольору, що й шапка, біля основи жовта.

М’якоть в шапці коричнювато-жовта, в ніжці сірчано-жовта або хромово-жовта, над пластинками червонувата, на зрізі кольору не змінює, з гострим перцевим смаком та без запаху.

Неїстівний гриб, через пекучий перцевий смак. Можна використовувати сушеним, у вигляді грибного порошку, в якості гострої грибної приправи.


     Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних та змішаних лісах, рідко в ялинових та листяних лісах, утворює мікоризу з сосною.

В Україні зустрічається по всьому Лісостепу, на Правобережному Поліссі та в Карпатах.



      Галерея

Chalciporus_piperatus_1

Автор фото: В. Шульга


    Схожі види

  1. Козляк (Suillus bovinus), має більші розміри плодового тіла, та не гострий перцевий смак м’якоті.

    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 30 – 31

    Посилання на сторінку

Шульга В.М. Перцевий гриб (Chalciporus piperatus) – Світ грибів України [Електронний ресурс] URL:http://gribi.net.ua/chalciporus-piperatus