Catinella olivacea
Синоніми і застарілі назви
- Peziza olivacea Batsch, 1783
- Patellaria olivacea (Batsch) W. Phillips, 1887
- Humaria olivacea (Batsch) Sacc., 1889
- Patinella olivacea (Batsch) Sacc., 1889
- Karschia olivacea (Batsch) Rehm, 1890
Опис
Плодові тіла спочатку дрібні, округлі, майже замкнуті, пізніше розкриваються, діаметром 0,4 – 1 см, блюдцевидні, дисковидні, тонкі, сидячі, з рівним або хвилястим, борознистим, жовтувато-оливковим або жовтувато-буро-оливковим, світлішим за гіменіальий шар краєм, м’ясисто-воскуваті. Гіменіальний шар гладенький, спочатку жовто-зелений, пізніше темно-зелений, з віком темно-оливково-чорний, розташований на внутрішній поверхні блюдця.
Споровий порошок буруватий. Аски циліндричної форми, 8-ми спорові. Спори 9-10 * 4-5 мкм, еліпсовидної або округлої форми, з 1-єю великою каплею олії, голубувато-зеленуваті.
М’якоть тонка, зеленувата або зеленувато-чорна. Реакція з КОН забарвлює м’якоть в бурий або брудно-фіолетовий колір.
Неїстівний гриб.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до листопада, на вологих ділянках, на гнилій деревині, іноді на старих гнилих плодових тілах трутовиків.
Зустрічається на Правобережному Поліссі.