Butyriboletus regius, Боровик королівський
Синоніми і застарілі назви
- Boletus regius Krombh., 1832
- Dictyopus appendiculatus var. regius (Krombh.) Quél., 1886
- Suillus regius (Krombh.) Kuntze, 1898
Опис
Шапка діаметром 6 – 15 (20) см, спочатку напівсферична, пізніше випукла, випукло-розпростерта, подушковидно-розпростерта, розпростерта, з вм’ятиною посередині. Поверхня шапки спочатку повстисто-волокниста, пізніше гладка, суха, іноді покривається тріщинами, в вологу погоду клейкувата, рожева, червона, коричнювато-червона, фіолетово-червона, коричнево-червона, з віком вицвітає.
Гіменофор трубчастий, прирослий виїмкою, майже вільний. Трубочки довжиною 1 – 3 см. Пори дрібні, округлі, спочатку жовті, золотисто-жовті, пізніше зеленувато-жовті, оливково-жовті.
Споровий порошок оливково-бурий. Спори 11-15(17) * 4-5 мкм, веретеновидної або циліндрично-веретеновидної форми, з гладкою поверхнею.
Ніжка висотою 5 – 10 (15) см, діаметром 2 – 6 см, надута, булавовидна, з бульбовидним потовщенням біля основи, на кінці потоншена, лимонно-жовта, біля основи часто червонувата, з жовтою сіточкою в верхній частині.
М’якоть щільна, яскраво-жовта, під шкіркою та в основі ніжки червонувата, на зрізі слабо синіє або голубіє, з приємним запахом та смаком.
Їстівний гриб 1 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим.
Середовище і розповсюдження
Росте з червня до вересня, в листяних лісах, переважно з буками та дубами, на вапнякових ґрунтах, поодинці та групами, рідко.
Рідкісний вид. Занесений до Червоної Книги України зі статусом “зникаючий”. Зустрічається в Закарпатській, Полтавській, Черкаській та Донецькій областях