Bovistella radicata
Синоніми і застарілі назви
- Lycoperdon radicatum Durieu & Mont., 1848
- Bovista radicata (Durieu & Mont.) Vassilkov, 1954
- Bovista stuppea Berk., 1873
Опис
Плодові тіла діаметром 2 – 3 см, висотою до 4 см, широкоовальної або булавовидної форми, звужені до основи, з стерильною тканиною біля основи, від якої відходять кореневі тяжки.
Екзоперидій (зовнішня оболонка) товстий, спочатку білий, шершавий, іноді загострено-бородавчастий, пізніше коричневий, з оливковим відтінком, при дозріванні розривається на частини і відпадає.
Ендоперидій (внутрішня оболонка) тонкий, гладенький, оливково-коричневий, буруватий, бурий з сірим відтінком, при дозріванні утворює отвір у вершині для вивільнення спорів.
Глеба (спороносний шар) спочатку біла, пізніше оливково-коричнева, коричнева, при дозріванні порошиста.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти), з низькими харчовими якостями. Споживається смаженим, без попереднього відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте в листяних лісах, на ґрунті.
Зустрічається на Правобережному Поліссі та в Лівобережному Лісостепу.
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 459