Bovistella radicata

Bovistella radicata Порхавка укорінена
 (Бовістелла укорінена)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Бовістелла (Bovistella)
Повна назва: Bovistella radicata (Durieu & Mont.) Pat., 1889

Їстівний, 4 категорія

     Синоніми і застарілі назви

  • Lycoperdon radicatum Durieu & Mont., 1848
  • Bovista radicata (Durieu & Mont.) Vassilkov, 1954
  • Bovista stuppea Berk., 1873

    Опис   

Плодові тіла діаметром 2 – 3 см, висотою до 4 см, широкоовальної або булавовидної форми, звужені до основи, з стерильною тканиною біля основи, від якої відходять кореневі тяжки.

Екзоперидій (зовнішня оболонка) товстий, спочатку білий, шершавий, іноді загострено-бородавчастий, пізніше коричневий, з оливковим відтінком, при дозріванні розривається на частини і відпадає.

Ендоперидій (внутрішня оболонка) тонкий, гладенький, оливково-коричневий, буруватий, бурий з сірим відтінком, при дозріванні утворює отвір у вершині для вивільнення спорів.

Глеба (спороносний шар) спочатку біла, пізніше оливково-коричнева, коричнева, при дозріванні порошиста.

Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти), з низькими харчовими якостями. Споживається смаженим, без попереднього відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте в листяних лісах, на ґрунті.

Зустрічається на Правобережному Поліссі та в Лівобережному Лісостепу.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 459