Bovista pila
Синоніми і застарілі назви
- Bovista tabacina Sacc., 1882
- Mycenastrum oregonense Ellis & Everh., 1885
- Bovista montana Morgan, 1892
Опис
Плодові тіла діаметром 2,5 – 6 см, висотою 3,5 – 8 см, округлої, яйцевидної форми, з міцелярними тяжками біля основи.
Екзоперидій (зовнішня оболонка) тонкий, гладенький, білий, при дозріванні розпадається на дрібні частинки та відпадає.
Ендоперидій (внутрішня оболонка) товстий, твердий, ламкий, гладенький, блискучий, спочатку коричневий, пурпурово-коричневий, з бронзовим відтінком, пізніше місцями чорнуватий або сіруватий, блискучий, при дозріванні утворює отвір неправильної форми в вершині, для вивільнення спорів.
Глеба без стерильної основи, спочатку біла, пізніше світло-коричнева, оливкова, з віком темно-коричнева, пурпурово-коричнева, при дозріванні порошиста.
Споровий порошок коричневий. Спори 3,5-5 мкм, округлої форми, з гладкою поверхнею, з однією каплею олії, коричнево-пурпурові.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти), з низькими харчовими якостями. Використовується смаженим, без попереднього відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте в хвойних соснових лісах, на пасовищах.
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 460