Bovista pila

Bovista pila Порхавка шапкова
 (Бовіста шапкова)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Бовістелла (Bovistella)
Повна назва: Bovista pila Berk. & M.A. Curtis, 1873

Їстівний, 4 категорія

     Синоніми і застарілі назви

  • Bovista tabacina Sacc., 1882
  • Mycenastrum oregonense Ellis & Everh., 1885
  • Bovista montana Morgan, 1892

    Опис   

Плодові тіла діаметром 2,5 – 6 см, висотою 3,5 – 8 см, округлої, яйцевидної форми, з міцелярними тяжками біля основи.

Екзоперидій (зовнішня оболонка) тонкий, гладенький, білий, при дозріванні розпадається на дрібні частинки та відпадає.

Ендоперидій (внутрішня оболонка) товстий, твердий, ламкий, гладенький, блискучий, спочатку коричневий, пурпурово-коричневий, з бронзовим відтінком, пізніше місцями чорнуватий або сіруватий, блискучий, при дозріванні утворює отвір неправильної форми в вершині, для вивільнення спорів.

Глеба без стерильної основи, спочатку біла, пізніше світло-коричнева, оливкова, з віком темно-коричнева, пурпурово-коричнева, при дозріванні порошиста.

Споровий порошок коричневий. Спори 3,5-5 мкм, округлої форми, з гладкою поверхнею, з однією каплею олії, коричнево-пурпурові.

Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти), з низькими харчовими якостями. Використовується смаженим, без попереднього відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте в хвойних соснових лісах, на пасовищах.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 460