Bovista graveolens

Bovista graveolens Порхавка пахуча
 (Бовіста пахуча)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Бовістелла (Bovistella)
Повна назва: Bovista graveolens Schwalb, 1893

Їстівний, 4 категорія

     Синоніми і застарілі назви

  • Bovista hungarica Hollós, 1904

    Опис   

Плодові тіла діаметром 3 – 6 см, округлої, неправильно-овальної, обернено-яйцевидної форми, з міцеліальними тяжками біля основи.

Екзоперидій (зовнішня оболонка) тонкий, спочатку білий, гладенький, зернистий, пізніше світло-кремовий, зморшкуватий, зернисто-горбкуватий, швидко зникаючий.

Ендоперидій (внутрішня оболонка) тонкий, охряно-коричневий, сіро-коричневий, умброво-коричневий, з червонуватим відтінком, блискучий, при дозріванні утворює отвір, спочатку округлої, пізніше неправильної форми в вершині, для вивільнення спорів.

Глеба спочатку біла, пізніше жовта, сіро-коричнева, червоно-коричнева, пурпурово-чорна, при дозріванні порошиста.

Споровий порошок чорно-коричневий. Спори 4-6 мкм, округлої або овально-округлої форми, коричневі.

Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти), з низькими харчовими якостями. Використовується смаженим, без попереднього відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до кінця жовтня, в листяних лісах, з грабами та липами, на луках та пасовищах, серед трави, на полях серед стерні, поодинці та групами.

Зустрічається в Правобережному Лісостепу.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 460

    Приготування порхавок