Bovista graveolens
Синоніми і застарілі назви
- Bovista hungarica Hollós, 1904
Опис
Плодові тіла діаметром 3 – 6 см, округлої, неправильно-овальної, обернено-яйцевидної форми, з міцеліальними тяжками біля основи.
Екзоперидій (зовнішня оболонка) тонкий, спочатку білий, гладенький, зернистий, пізніше світло-кремовий, зморшкуватий, зернисто-горбкуватий, швидко зникаючий.
Ендоперидій (внутрішня оболонка) тонкий, охряно-коричневий, сіро-коричневий, умброво-коричневий, з червонуватим відтінком, блискучий, при дозріванні утворює отвір, спочатку округлої, пізніше неправильної форми в вершині, для вивільнення спорів.
Глеба спочатку біла, пізніше жовта, сіро-коричнева, червоно-коричнева, пурпурово-чорна, при дозріванні порошиста.
Споровий порошок чорно-коричневий. Спори 4-6 мкм, округлої або овально-округлої форми, коричневі.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти), з низькими харчовими якостями. Використовується смаженим, без попереднього відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до кінця жовтня, в листяних лісах, з грабами та липами, на луках та пасовищах, серед трави, на полях серед стерні, поодинці та групами.
Зустрічається в Правобережному Лісостепу.
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 460