Albatrellus ovinus

Albatrellus-ovinus Альбатрел овечий
(Трутовик овечий) 
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Альбатрелові (Albatrellaceae)
Рід: Альбатрел (Albatrellus)
Повна назва: Albatrellus ovinus (Schaeff.) Kotl. & Pouzar, 1957

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Boletus ovinus Schaeff., 1774
  • Boletus crispus Batsch, 1783
  • Boletus fragilis J.F. Gmel., 1792
  • Boletus albidus Pers., 1801
  • Albatrellus albidus (Pers.) Gray, 1821
  • Polyporus ovinus (Schaeff.) Fr., 1821
  • Caloporus ovinus (Schaeff.) Quél., 1886
  • Scutiger ovinus (Schaeff.) Murrill, 1920
  • Boletus carinthiacus Pers., 1801
  • Polyporus subsquamosus var. luteolus Beck, 1886
  • Polyporus limonius Velen., 1922
  • Polyporus lutescens Velen., 1922

    Опис   

Плодові тіла мають вигляд шапки з ніжкою, переважно поодинокі, рідше зрослими основами ніжок групами.

Шапки діаметром 3 – 18 см, товщиною 1 – 2 см, м’ясисті, при висиханні ламкі, округлі або неправильної форми, спочатку випуклі, іноді з невеличким бугорком в центрі, пізніше плоскі або злегка увігнуті. Поверхня шапок гладка, шовковиста, рідше луската або слабо луската, з віком часто потріскана, спочатку біла, кремова, світло-сірувата, пізніше сірувато-жовтувата, іноді покрита яскраво-жовтими плямами. Край тонкий, лопатевий, спочатку підігнутий, пізніше рівний, лимонно-жовтий або того ж кольору, що й поверхня шапки.

Гіменофор трубчастий. Поверхня гіменофору спочатку біла або кремова, пізніше зеленувато-жовта, в місцях дотику жовтіє. Трубочки короткі, довжиною 1 – 2 мм, тонкостінні, низько спускаються по ніжці, спочатку білі з жовтуватим відтінком, пізніше жовтіють. Пори діаметром 0,15 – 0,3 мм, спочатку невиразні, пізніше округлі або кутасті, з лимонно-жовтим, бахромчастим або розірваним краєм, щільністю 2 – 5 на 1 мм.

Споровий порошок білий. Спори 3,5-4,5 * 3-3,5 мкм, округлої або широкояйцевидної форми, біля основи звужені, з гладенькою поверхнею, безбарвні.

Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1 – 3 см, центральна або ексцентрична, циліндрична, часто звужена до основи або зігнута, суцільна, міцна, гола, біла, світло-лимонно-жовта або світло-коричнева.

М’якоть щільна, м’ясиста, товста, твердувата, ламка, біла, при висиханні лимонно-жовтувата, пізніше іноді буріє, на зрізі жовтіє, приємна або злегка гіркувата на смак, в молодих екземплярів з приємним мигдальним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії в молодому віці. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим, а також сушеним.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня до жовтня, в старих хвойних, переважно гірських лісах, на рідколіссях, на узліссях та лісових просіках, на ґрунті, рідко.

Зустрічається в Карпатах.



Albatrellus ovinus1

    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г.  Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 210 – 211