Albatrellus ovinus
Синоніми і застарілі назви
- Boletus ovinus Schaeff., 1774
- Boletus crispus Batsch, 1783
- Boletus fragilis J.F. Gmel., 1792
- Boletus albidus Pers., 1801
- Albatrellus albidus (Pers.) Gray, 1821
- Polyporus ovinus (Schaeff.) Fr., 1821
- Caloporus ovinus (Schaeff.) Quél., 1886
- Scutiger ovinus (Schaeff.) Murrill, 1920
- Boletus carinthiacus Pers., 1801
- Polyporus subsquamosus var. luteolus Beck, 1886
- Polyporus limonius Velen., 1922
- Polyporus lutescens Velen., 1922
Опис
Плодові тіла мають вигляд шапки з ніжкою, переважно поодинокі, рідше зрослими основами ніжок групами.
Шапки діаметром 3 – 18 см, товщиною 1 – 2 см, м’ясисті, при висиханні ламкі, округлі або неправильної форми, спочатку випуклі, іноді з невеличким бугорком в центрі, пізніше плоскі або злегка увігнуті. Поверхня шапок гладка, шовковиста, рідше луската або слабо луската, з віком часто потріскана, спочатку біла, кремова, світло-сірувата, пізніше сірувато-жовтувата, іноді покрита яскраво-жовтими плямами. Край тонкий, лопатевий, спочатку підігнутий, пізніше рівний, лимонно-жовтий або того ж кольору, що й поверхня шапки.
Гіменофор трубчастий. Поверхня гіменофору спочатку біла або кремова, пізніше зеленувато-жовта, в місцях дотику жовтіє. Трубочки короткі, довжиною 1 – 2 мм, тонкостінні, низько спускаються по ніжці, спочатку білі з жовтуватим відтінком, пізніше жовтіють. Пори діаметром 0,15 – 0,3 мм, спочатку невиразні, пізніше округлі або кутасті, з лимонно-жовтим, бахромчастим або розірваним краєм, щільністю 2 – 5 на 1 мм.
Споровий порошок білий. Спори 3,5-4,5 * 3-3,5 мкм, округлої або широкояйцевидної форми, біля основи звужені, з гладенькою поверхнею, безбарвні.
Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1 – 3 см, центральна або ексцентрична, циліндрична, часто звужена до основи або зігнута, суцільна, міцна, гола, біла, світло-лимонно-жовта або світло-коричнева.
М’якоть щільна, м’ясиста, товста, твердувата, ламка, біла, при висиханні лимонно-жовтувата, пізніше іноді буріє, на зрізі жовтіє, приємна або злегка гіркувата на смак, в молодих екземплярів з приємним мигдальним запахом.
Їстівний гриб 4 категорії в молодому віці. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим, а також сушеним.
Середовище і розповсюдження
Росте з червня до жовтня, в старих хвойних, переважно гірських лісах, на рідколіссях, на узліссях та лісових просіках, на ґрунті, рідко.
Зустрічається в Карпатах.