Albatrellus confluens

Albatrellus-confluens Альбатрел злитий
(Трутовик злитий) 
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Альбатрелові (Albatrellaceae)
Рід: Альбатрел (Albatrellus)
Повна назва: Albatrellus confluens (Alb. & Schwein.) Kotl. & Pouzar, 1957

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Boletus confluens Alb. & Schwein., 1805
  • Polyporus confluens (Alb. & Schwein.) Fr., 1821
  • Merisma confluens (Alb. & Schwein.) Gillet, 1878
  • Polypilus confluens (Alb. & Schwein.) P. Karst., 1881
  • Cladomeris confluens (Alb. & Schwein.) Quél., 1886
  • Caloporus confluens (Alb. & Schwein.) Quél., 1888
  • Scutiger confluens (Alb. & Schwein.) Bondartsev & Singer, 1941
  • Albatrellopsis confluens (Alb. & Schwein.) Teixeira, 1993
  • Boletus aurantius Schaeff., 1774
  • Polyporus pachypus Pers., 1825
  • Boletus artemidorus Lentz, 1830
  • Polyporus politus Fr., 1836
  • Scutiger laeticolor Murrill, 1903
  • Scutiger whiteae Murrill, 1903

    Опис   

Плодові тіла однорічні, мають вигляд шапки та ніжки, або кількох шапок на одній спільній ніжці, поодинокі або зрослі основами ніжок в групи по 6 – 10 шт.,, часто черепичасто розташовані,  утворюючи зростки діаметром до 40 см, або більше.

Шапки діаметром 4 – 15 см, товщиною 1 – 3 см, м’ясисті або коркувато-м’ясисті, асиметричні, округлі, віяловидні або неправильної форми, ламкі. Поверхня шапок гола, гладенька або дрібнолуската, з віком часто розтріскується на дрібні окремі ділянки, спочатку палева або жовтувато-бежева з червоним або м’ясно-червоним відтінком, рожево-бежева, пізніше жовтувато-рудувата, охряна, бурувато-оранжева. Край гострий, іноді лопатевий, того ж кольору, що й поверхня шапки.

Гіменофор трубчастий. Трубочки довжиною 1 – 3 мм, часто косі, спускаються на ніжку, білі або кремові, при висиханні оранжево-коричневі або того ж кольору, що й поверхня шапки, спочатку з товстими цілісними, пізніше з тонкими, зазубреними або розірваними перегородками. Пори діаметром 0,2 – 0,3 мм, округлі, щільністю 2 – 4  на 1 мм.

Споровий порошок білий. Спори 4-5 * 3-3,5 мкм, широкоеліпсовидної форми, приплюснуті з одного боку, біля основи відтягнуті на косину, з гладенькою поверхнею, часто з 1-єю каплею, безбарвні.

Ніжка висотою 3 – 10 см, діаметром до 2 см, центральна, ексцентрична або майже бічна, циліндрична, злегка звужена до основи, іноді трішки приплюснута, спочатку біла, бежева або кремова, пізніше з рудуватими плямами, при висиханні того ж кольору, що й поверхня шапки.

М’якоть спочатку щільном’ясиста, м’яка, пізніше м’ясисто-коркувата, біла або кремова, при висиханні з шафрановим або шафраново-червонуватим відтінком, з присмаком капусти, з гіркуватим післясмаком.

Їстівний гриб 4 категорії в молодому віці. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, вважається делікатесом.


    Середовище і розповсюдження

Росте в хвойних та змішаних, переважно гірських лісах, на ґрунті, серед моху, рідко, утворює мікоризу з деревами хвойних порід.

Рідкісний вид. Зустрічається в Карпатах.



Albatrellus confluens1

      Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г.  Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 211