Albatrellus confluens
Синоніми і застарілі назви
- Boletus confluens Alb. & Schwein., 1805
- Polyporus confluens (Alb. & Schwein.) Fr., 1821
- Merisma confluens (Alb. & Schwein.) Gillet, 1878
- Polypilus confluens (Alb. & Schwein.) P. Karst., 1881
- Cladomeris confluens (Alb. & Schwein.) Quél., 1886
- Caloporus confluens (Alb. & Schwein.) Quél., 1888
- Scutiger confluens (Alb. & Schwein.) Bondartsev & Singer, 1941
- Albatrellopsis confluens (Alb. & Schwein.) Teixeira, 1993
- Boletus aurantius Schaeff., 1774
- Polyporus pachypus Pers., 1825
- Boletus artemidorus Lentz, 1830
- Polyporus politus Fr., 1836
- Scutiger laeticolor Murrill, 1903
- Scutiger whiteae Murrill, 1903
Опис
Плодові тіла однорічні, мають вигляд шапки та ніжки, або кількох шапок на одній спільній ніжці, поодинокі або зрослі основами ніжок в групи по 6 – 10 шт.,, часто черепичасто розташовані, утворюючи зростки діаметром до 40 см, або більше.
Шапки діаметром 4 – 15 см, товщиною 1 – 3 см, м’ясисті або коркувато-м’ясисті, асиметричні, округлі, віяловидні або неправильної форми, ламкі. Поверхня шапок гола, гладенька або дрібнолуската, з віком часто розтріскується на дрібні окремі ділянки, спочатку палева або жовтувато-бежева з червоним або м’ясно-червоним відтінком, рожево-бежева, пізніше жовтувато-рудувата, охряна, бурувато-оранжева. Край гострий, іноді лопатевий, того ж кольору, що й поверхня шапки.
Гіменофор трубчастий. Трубочки довжиною 1 – 3 мм, часто косі, спускаються на ніжку, білі або кремові, при висиханні оранжево-коричневі або того ж кольору, що й поверхня шапки, спочатку з товстими цілісними, пізніше з тонкими, зазубреними або розірваними перегородками. Пори діаметром 0,2 – 0,3 мм, округлі, щільністю 2 – 4 на 1 мм.
Споровий порошок білий. Спори 4-5 * 3-3,5 мкм, широкоеліпсовидної форми, приплюснуті з одного боку, біля основи відтягнуті на косину, з гладенькою поверхнею, часто з 1-єю каплею, безбарвні.
Ніжка висотою 3 – 10 см, діаметром до 2 см, центральна, ексцентрична або майже бічна, циліндрична, злегка звужена до основи, іноді трішки приплюснута, спочатку біла, бежева або кремова, пізніше з рудуватими плямами, при висиханні того ж кольору, що й поверхня шапки.
М’якоть спочатку щільном’ясиста, м’яка, пізніше м’ясисто-коркувата, біла або кремова, при висиханні з шафрановим або шафраново-червонуватим відтінком, з присмаком капусти, з гіркуватим післясмаком.
Їстівний гриб 4 категорії в молодому віці. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, вважається делікатесом.
Середовище і розповсюдження
Росте в хвойних та змішаних, переважно гірських лісах, на ґрунті, серед моху, рідко, утворює мікоризу з деревами хвойних порід.
Рідкісний вид. Зустрічається в Карпатах.