Agaricus subrufescens

Agaricus_Subrufescens_1 Печериця мигдальна
 (Печериця бразильська, Шампіньон мигдальний, Агарик бразильський)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Печериця (Agaricus)
Повна назва: Agaricus subrufescens Peck, 1893

Їстівний, 2 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Fungus subrufescens (Peck) Kuntze, 1898
  • Psalliota subrufescens (Peck) Kauffman, 1918
  • Agaricus rufotegulis Nauta, 1999

    Опис   

Шапка діаметром 6 – 15 см, товстом’ясиста, спочатку напівсферична, з підвернутим краєм, пізніше випукла, випукло-розпростерта, з розпростертим краєм. Поверхня шапки білувата, білувато-кремова, білувато-сірувата, червоно-коричнювата, спочатку шовковисто-волокниста, пізніше покрита блідо-коричневими, коричневими, рожево-коричневими, сіро-коричневими лусочками, густішими в центрі.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку кремові, світло-рожеві, пізніше темно-коричневі. В молодому віці пластинки щільно закриті покривалом. 

Споровий порошок темно-коричневий. Спори 5,5-6,5 * 4-4,5 мкм, широко-еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею, коричневі.

Ніжка висотою 6 – 15 см, діаметром 1 – 2,5 см, циліндрична, біля основи з невеликим бульбоподібним потовщенням, спочатку суцільна, пізніше порожниста, з кільцем, вище кільця гола, блискуча, блідо-білувата, нижче кільця  покрита пластівчастим білуватим нальотом, спочатку біла, з віком рожево-коричнева, іржаво-коричнева. Кільце двошарове, гладеньке, білувате, звисаюче, розташоване в верхній частині ніжки.

М’якоть м’ясиста, білувата, солодкувата на смак, з слабким мигдальним або анісовим запахом.

Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, має лікувальні властивості. Використовується для виробництва протипухлинних засобів.


    Середовище і розповсюдження

Росте в садах, парках, в лісах, на багатих органікою ґрунтах. Широко розповсюджений в Бразилії, в Україні в природному середовищі не зустрічається, однак вирощується штучно, на органічних субстратах.

Agaricus_Subrufescens_2 Agaricus_ Subrufescens_4 Agaricus_Subrufescens_3