Agaricus subfloccosus

agaricus subfloccosus Печериця пластівчаста
 (Шампіньон пластівчаста, Агарик пластівчаста)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Печериця (Agaricus)
Повна назва: Agaricus subfloccosus (J.E. Lange) Pilát, 1951

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Psalliota hortensis f. subfloccosa J.E. Lange, 1926
  • Psalliota subfloccosa (J.E. Lange) J.E. Lange, 1938

    Опис   

Шапка діаметром 5 – 8 см, товстом’ясиста, спочатку напівсферична, пізніше випукла, злегка приплюснута в центрі, з підвернутим, хвилястим краєм. Поверхня шапки луската, в центрі гола, спочатку сірувато-біла, пізніше темніє до світло-коричневої, світло-іржавої, темніша в центрі, біля країв покрита світлими маленькими пластівцями, іноді з залишками покривала на краях.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, з коларіумом, спочатку світло-рожеві, пізніше темно-коричневі, з світлим стерильним краєм.

Споровий порошок темно-коричневий. Спори 5-7,3 * 3,5-4,5 мкм, широкоовальної або яйцевидної форми, з гладкою поверхнею, з флуоресціюючими каплями, коричнюваті.

Ніжка висотою 4 – 5 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, часто розширена біля основи, спочатку суцільна, пізніше в центрі частково порожниста, з кільцем, вище кільця біла,нижче кільця сірувато-червонувато-іржава, покрита білуватими пластівцями. Кільце товсте, лійковидне, біле, вгорі борознисте, внизу покрите пластівцями, розташоване в верхній частині ніжки.

М’якоть тверда, біла, на зрізі набуває рожевувато-червоного забарвлення, особливо в ніжці, солодкувата на смак, спочатку з кислуватим, пізніше з неприємним запахом.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня до жовтня, в високогірних ялинових лісах, дуже рідко.

Рідкісний вид. Зустрічається в Карпатах.


    Література

  • Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 126 – 127