Agaricus silvicola, Печериця лісова гладенька

Agaricus_silvicola_20 Печериця лісова гладенька
 (Печериця переліскова, Шампіньон лісовий гладенький, Агарик лісовий гладенький)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Печериця (Agaricus)
Повна назва: Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, 1872

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Agaricus campestris var. silvicola Vittad., 1832
  • Psalliota campestris var. silvicola (Vittad.) P. Kumm., 1871
  • Pratella campestris var. silvicola (Vittad.) Gillet, 1878
  • Psalliota silvicola (Vittad.) Richon & Roze, 1885
  • Fungus silvicola (Vittad.) Kuntze, 1898
  • Pratella flavescens Gillet, 1878

    Опис   

Шапка діаметром 5 – 9 см, спочатку яйцевидна, дзвониковидна або напівсферична, з підвернутим краєм, пізніше дзвониковидно-розпростерта або випукло-розпростерта, іноді приплюснута в центрі, з розпростертим, хвилястим краєм. Поверхня шапки гола, гладка, шовковисто-волокниста, біла, білувата, брудно-біла, кремово-біла,  в місцях дотику жовтіє, іноді з залишками покривала на краю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку світло-червонуваті, пізніше темно-коричневі, з світлим, стерильним краєм.

Споровий порошок коричневий. Спори 5-9 * 3-5,5 мкм, яйцевидної форми, з гладкою поверхнею, з однією або двома флуоресціюючими каплями, світло-коричневі.

Ніжка висотою 6 – 8 см, діаметром 1 – 1,5 см, циліндрична, рівна або зігнута, біля основи злегка розширюється або з невеликим бульбоподібним потовщенням, спочатку суцільна, пізніше частково порожниста в центрі, з кільцем, гола, шовковисто-волокниста, біла, вгорі з червонуватим відтінком, в місцях дотику жовтіє. Кільце просте, широке, плівчасте, пізніше звисаюче, нестійке, іноді зникаюче, біле або жовтувате, гладке, по краю покрите жовтуватим пластівчастим нальотом, розташоване в верхній частині ніжки.

М’якоть тонка, м’яка, біла або кремова, на зрізі кольору не змінює, в ніжці злегка рожевіє або червоніє, гостра на смак, з анісовим запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в листяних, хвойних та змішаних лісах, з ялинами, дубами, буками, в садах та парках, на ґрунті, поодинці та групами, не рідко.

Зустрічається майже по всій території України.



    Галерея

Agaricus_silvicola_21 Agaricus_silvicola_22 Agaricus_silvicola_23
Agaricus_silvicola_24 Agaricus_silvicola_25 Agaricus_silvicola_26
Agaricus_silvicola_27 Agaricus_silvicola_28 Agaricus_silvicola_20

Автор фото: В. Шульга


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 297
  • Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 153 – 155