Agaricus osecanus, Печериця білосніжна

Agaricus osecanus var. nivescens Печериця білосніжна
 (Печериця білосніжно-біла, Печериця білувата, Шампіньон білосніжний, Агарик білосніжний)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Печериця (Agaricus)
Повна назва: Agaricus osecanus Pilát, 1951

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Psalliota nivescens F.H. Møller, 1952
  • Psalliota nivescens var. parkensis F.H. Møller, 1952
  • Agaricus nivescens (F.H. Møller) F.H. Møller, 1952

    Опис   

Шапка діаметром 5 – 15 см, товстом’ясиста, спочатку напівсферична, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, іноді увігнута або приплюснута посередині, з розпростертим, хвилястим, потрісканим краєм. Поверхня шапки гола, шовковисто-волокниста, іноді потріскано-луската в центрі, в зрілості пластівчаста біля краю, біла, білосніжно-біла, іноді сірувато-жовтувато-біла, з віком жовтіє, з залишками покривала на краю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку світлі, світло-червонуваті, пізніше темно-коричневі, з світлим, стерильним краєм.

Споровий порошок темно-коричневий. Спори 5-8 * 4-5,5 мкм, широко-яйцевидної форми, з гладкою поверхнею, з однією флуоресціюючою капле, світло-коричневі.

Ніжка висотою 6 – 10 см, діаметром 1,5 – 5 см, циліндрична, рівна, злегка звужена до основи, часто веретеновидна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, з кільцем, шовковисто-волокниста, спочатку шорстка, пізніше гола, біла, іноді з жовтими плямами, нижче кільця часто покрита круглими пластівчастим гранулами, в місцях дотику жовтіє. Кільце просте, широке, пізніше звисаюче, біле, гладке, по краю покрите спочатку білим, пізніше жовтуватим, пластівчастим нальотом, розташоване в верхній частині ніжки.

М’якоть біла, іноді з жовтими плямами, на зрізі набуває жовтуватого забарвлення, особливо у ніжці, без смаку, з запахом мигдалю.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, на лугах та пасовищах, в садах та парках, поодинці та групами, дуже рідко.

Рідкісний вид. Зустрічається на Правобережному Поліссі, в Лівобережному Злаково-Лучному Степу, та в Лівобережному Злаковому Степу.



    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 300
  • Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 161 – 163