Agaricus bitorquis, Печериця двокільцева, Печериця їстівна
Синоніми і застарілі назви
- Psalliota bitorquis Quél., 1884
- Pratella campestris var. bitorquis (Quélet) Quélet, 1886
- Pratella bitorquis (Quél.) Quél., 1888
- Fungus bitorquis (Quél.) Kuntze, 1898
- Agaricus campestris subsp. bitorquis (Quél.) Konrad & Maubl., 1926
- Agaricus campestris var. edulis Vittad., 1835
- Psalliota edulis var. valida F.H. Møller, 1950
Опис
Шапка діаметром 3 – 15 см, товстом’ясиста, спочатку округла або напівсферична, пізніше випукло-розпростерта, іноді приплюснута в центрі, з підвернутим краєм. Поверхня шапки гола, гладка, матова, іноді дрібно-луската в центрі, біля краю волокниста, біла, брудно-біла, з віком з охряно-коричневим відтінком, іноді з залишками покривала на краях.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку рожеві або брудно-рожеві, пізніше темно-коричневі, з світлим, стерильним краєм.
Споровий порошок темно-коричневий. Спори 5-6,5 * 4-5 мкм, широко-яйцевидної або круглої форми, з гладкою поверхнею, з однією або двома флуоресціюючими каплями, світло-коричневі.
Ніжка висотою 4 – 7 см, діаметром 2 – 4 см, циліндрична, рівна, звужена біля основи, часто видута посередині, щільна, суцільна, з подвійним кільцем, волокниста, того ж кольору, що й поверхня шапки. Кільце подвійне, щільне, верхня частина біла, утворена частковим покривалом, нижня частині охряно-білувата, утворена загальним покривалом, розташоване в середній або нижній частині ніжки.
М’якоть щільна, м’ясиста, біла, на зрізі в ніжці злегка і поступово набуває рожевувато-червонуватого відтінку, на зрізі в шапці кольору майже не змінює, або злегка рожевіє по краях, приємна на смак, з приємним грибним запахом.
Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з травня до листопада, в садах та парках, в листяних лісах, на лугах та пасовищах, в степах, в житлових зонах, в дворах, на городках, на тротуарах (крізь тріщини в асфальті), поодинці та невеликими групами, часто.
Розповсюджений по всій території України. Вирощується штучно, на органічних субстратах, в промислових масштабах.
Гриби
Автор фото: В. Шульга
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 296
- Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 132 – 134