Agaricus bisporus, Печериця садова, Печериця двоспорова

Agaricus bisporus Печериця садова
 (Печериця двоспорова, Шампіньон двоспоровий, Агарик двоспоровий)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Печериця (Agaricus)
Повна назва: Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, 1946

Їстівний, 2 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Psalliota hortensis var. bispora J.E. Lange, 1926
  • Psalliota bispora (J.E. Lange) F.H. Møller & Jul. Schäff., 1938
  • Agaricus subfloccosus var. bisporus (J.E. Lange) Hlavácek, 1951
  • Agaricus campestris var. hortensis Cooke, 1871
  • Agaricus brunnescens Peck, 1900
  • Agaricus cookeianus Bon, 1985

    Опис   

Шапка діаметром 5 – 10 см, товстом’ясиста, спочатку напівсферична, пізніше випукла, випукло-розпростерта, Поверхня шапки притиснуто-волокнисто-шовковиста, притиснуто-пластівчасто-луската, біля країв гола, білувата, сіро-коричнева, бурувато-коричнювата, брудно-коричнева, світліша біля країв, при підсиханні бурувата або коричнева, часто з залишками покривала на краях, в місцях дотику набуває червонуватого забарвлення.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку рожевувато-сірі, пізніше темно-коричневі, з світлим стерильним краєм.

Споровий порошок темно-коричневий. Спори 5,5-10 * 5-6 мкм, широко-яйцевидної або округлої форми, з гладкою поверхнею, з флуоресціюючими каплями, світло-коричневі.

Ніжка висотою 3 – 6 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, рівна, іноді злегка звужена до основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, з кільцем, білувата, гладка, волокниста, в самій вершині іноді червонувата, нижче кільця покрита пластівчастим нальотом. Кільце товсте, вузьке, спочатку білувате, пізніше червонувато-сірувато-коричнювате, борознисте, часто з роздвоєним краєм, нестійке, часто зникаюче.

М’якоть щільна, біла, на зрізі злегка червоніє або рожевіє, при підсиханні набуває червонувато-бежевого забарвлення, приємна на смак, з кислуватим грибним запахом.

Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з травня до листопада, на лугах та пасовищах, в цілинних степах, в лісових насадженнях, на узліссях,  в житлових зонах, в дворах, на купах перегною, поодинці та групами, часто.

Зустрічається по всій території України. Вирощується штучно на органічних субстратах, в промислових масштабах, по всьому світі.



    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 299
  • Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 128 – 132