Приготування лускатки (фоліоти)
Лускатка або Фоліота (Чешуйчатка – рос.) – рід грибів з родини Строфарієвих. Включає в себе їстівні, умовно-їстівні та неїстівні види. Серед їстівних в Україні достатньо розповсюджена Лускатка звичайна (Pholiota squarrosa) та Лускатка золотиста (Pholiota aurivella), які вважаються їстівними або умовно-їстівними грибами 4 категорії. Інші види лускаток, що ростуть в Україні неїстівні або їстівні, проте не мають особливої цінності через низькі харчові якості або свою рідкісність.
Отже перш за все, свіжі принесені з лісу лускатки перебираються. Перебирати лускатки не складно, адже вони в більшості випадків чисті, різні рештки на них зазвичай не налипають. Однак бажано зняти з поверхні шапки лусочки, особливо в лускатки звачайної. Перебрані гриби відварюються в підсоленій воді близько 20 – 25 хвилин, після чого відвар зливається, а гриби промиваються чистою водою. Відварені лускатки використовуються в перших та других стравах, в салатах, смаженими, а також маринованими. Для маринування звісно краще використовувати молоді екземпляри |
Лускатка звичайна смажена з морквою та перцем
Надзвичайно смачні смажені лускатки з овочами, чудова закуска до столу. Для приготування смаження лускатки за таким рецептом нам знадобиться морква, ріпчаста цибуля, солодкий болгарський перець, спеції. Час приготування стави – не більше 45 хвилин. Подавати страву можна відразу після приготування. Смажені лускатки в перцем та морквою смакують як окремо, так і в гарнірі з картопляним пюре, кашами, спагеті, тощо. |
|
Читати далі >>> |