Приготування зимових опеньків
Зимовий опеньок або фламмуліна бархатистоніжкова (Flammulina velutipes) – їстівний гриб 4 категорії з родини фізілакрієвих, широко розповсюджений по всій території України. Росте живій та трухлявій деревині листяних порід. В деяких країнах вирощується штучно на органічних субстратах. Збираються зимові опеньки починаючи з початку листопада, до середини січня, а також в першій декаді березня. В сніжну морозну погоду можна також ходити за грибами, однак тих що ростуть на землі, навряд чи вдасться знайти. Оптимальним часом для походу за грибами, є зимові відлиги, гриби які переморозились, а потім розтали, зберігають свої харчові властивості, однак переморожена ніжка, вже не буде м’якою, вона дерев’яніє, тому збираються лише шляпки. Хоча зимовий опеньок має невеликі розміри – це дуже смачний гриб, який має також противірусні та протипухлинні властивості. Зимовий опеньок використовують в вареному та смаженому вигляді, крім того його можна маринувати солити та сушити. Оскільки гриб добре переносить мороз, не втрачаючи при цьому фізичних властивостей, його можна морозити без попереднього відварювання, тобто в свіжому вигляді. Перед приготуванням зимові опеньки попередньо перебирають, відокремлюючи чорні дерев’янисті ніжки, які не придатні для споживання (молоді ніжки які мають оранжеве забарвлення можна споживати) та відварюють в підсоленій воді близько 20 хвилин, після чого відвар зливають (не використовують), а гриби промивають чистою водою. |
Зимові опеньки мариновані
Надзвичайно смачні зимові опеньки в маринованому вигляді. Мариновані зимові опеньки мають приємний м’який ніжний смак, це чудова закуска до будь-якої страви. Для маринування краще відбирати молоді та більші екземпляри. Подавати мариновані опеньки смачніше з часничком, нарізаною кільцями цибулею та заправленими ароматною соняшниковою або оливковою олією. |
|
Читати далі >>> |
Зимові опеньки смажені з картоплею
Класичний спосіб приготування зимових опеньків – смаження з картоплею. Опеньки та смажена картопля чудово доповнюють один одного, забезпечуючи приємний смак та аромат страви. Крім того не завжди вдається назбирати достатню кількість опеньків, щоб смажити їх як окрему страву, тож з картоплею – оптимальне рішення. Час приготування страви – не більше 60 хвилин. До столу подавати страву краще в гарячому вигляді. |
|
Читати далі >>> |