Приготування боровиків

Boletus_reticulatus_6Боровик або болет (boletus) – рід грибів з родини болетових. Самим розповсюдженим, популярним та цінним з боровиків вважається Білий гриб (Boletus edulis) – гриб всіх грибів. Менш розповсюджені з боровиків Білий гриб сосновий (Boletus pinophilus), Білий гриб березовий (Boletus betulicola), Білий гриб дубовий або Боровик сітчастий (Boletus reticulatus) та рідкісний Боровик бронзовий (Boletus aereus). Народна назва “Білий гриб” поширюється на всі ці перелічені види. Крім того до групи боровиків відносять раніше перенесені з роду Boletus види: широко розповсюджений Боровик жовтий або напівбілий (Hemileccinum impolitum), та більш рідкісні Боровик неопушений (Hemileccinum depilatum), Боровик дівочий (Butyriboletus appendiculatus), Боровик королівський (Butyriboletus regius), Боровик напівпридатковий (Butyriboletus subappendiculatus). Боровик королівський та Боровик бронзовий занесені до Червоної Книги України, тож збирати їх не рекомендується.

Всі боровики відносяться до 1 категорії та мають велику харчову цінність, приємний смак та аромат. Боровики перед приготуванням не потребують тривалого відварювання, їх достатньо відварити протягом не більше 5 хвилин, а можна взагалі не відварювати. Боровики використовуються для приготування всіх видів перших та других страв, салатів, різноманітних закусок, білі гриби маринують та солять гарячим способом, сушать, використовують для приготування грибного порошку. Зокрема для пригодовування грибного порошку, або грибної приправи найбільш оптимальним є Боровик жовтий (Hemileccinum impolitum), адже від інших боровиків він відрізняється присутнім сильним приємним грибним запахом.


Мариновані жовті (напівбілі) боровики

3019_8 Маринування жовтих грибів – найкращий спосіб приготування та заготівлі про запас жовтих грибів, які характеризуються наявністю специфічного приємного грибного аромату та смаку. Мариновані грибочки на столі – чудова закуска.

Для маринування жовтих грибів підійдуть лише молоді, тугі грибочки, без механічних пошкоджень, не пошкоджені личинками.

Час приготування залежить від кількості принесених з лісу грибів.

 Читати далі >>>

Смажені боровики

Boletus_menu_0 Самий простий спосіб приготувати свіжі боровики принесені з лісу – просто обсмажити їх на сковорідці з цибулею.

Час приготування смажених боровиків не більше 40 хвилин. Смажені боровики смакують як окрема страва чи  закуска, так і як гарнір до картопляного поре, різних каш чи макаронів. Смажені гриби можна використати також для приготування смачних салатів.

 Читати далі >>>

Печеня з сушеними грибами в горщиках

3024-5 Печеня з сушеними білими грибами в горщечках – дуже смачна та популярна страва, яка стане ізюминкою будь-якого святкового столу.

Для приготування печені знадобиться картопля, м’ясо, ріпчаста цибуля, морква, сметана, спеції, та звісно ж сушені білі гриби.

Час приготування страви 1,5 години. До столу подавати краще в гарячому вигляді відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Печеня з свіжими білими грибами в горщиках

Boletus_menu_5 Печеня з в горщиках з свіжими білими грибами – дуже смачно та дуже корисно.

Для приготування Вам знадобляться такі інгредієнти: свіжі білі гриби або інші боровики, картопля, морква, ріпчаста цибуля, свіже м’ясо, томатна паста, сметана, твердий сир та спеції.

Час приготування страви – 1,5 – 1,8 год. Подається до столу страва в гарячому вигляді.

 Читати далі >>>

Печеня з свіжими білими грибами (без м’яса)

Boletus_menu_4 Смачна та поживна страва з білими грибами – печеня з картоплею.

Для приготування страви нам знадобляться свіжі білі гриби, картопля, ріпчаста цибуля, морква та спеції.

Час приготування страви 60 – 80 хвилин. Печеню рекомендується подавати до столу відразу після приготування, в гарячому вигляді.

 Читати далі >>>

Карпатська юшка з сушених білих грибів

3002_0 Традиційна карпатська страва – юшка з сушеними білими грибами, смачна та ароматна страва.

Для приготування знадобляться сушені білі гриби, картопля, цибуля ріпчаста, морква, корінь селери або кореневої петрушки, часник.

Час приготування карпатської юшки – 1 година. Смакує блюдо в гарячому вигляді.

 Читати далі >>>

Суп з сушених білих грибів з горохом

3007_1 Смачний гороховий суп з сушеними білими грибами – насичена смаком та ароматом, та саме головне надзвичайно поживна перша страва.

Для приготування потрібні сушені білі гриби, картопля, крупа горохова, ріпчаста цибуля, морква, спеції.

Час приготування страви – 2  години. Подавати суп до столу бажано гарячим.

 Читати далі >>>

Суп з сушених білих грибів з квасолею

3001-1 Надзвичайно поживний грибний супчик приготований з сушених білих грибів та квасолі.

Для приготування супчику знадобляться сушені білі або інші гриби, свіже м’ясо (курятина), квасоля, ріпчаста цибуля, часничок.

Час приготування грибного супу з квасолею – 2 години. Подавати до столу краще в гарячому вигляді.

 Читати далі >>>

Спагетті з боровиками

3020_9 Спагетті з боровиками – незвичайно смачна страва, білі гриби надають страві приємного аромату та смаку, поживності та привабливого зовнішнього вигляду.

Для приготування страви нам знадобляться свіжі боровики, спагетті, ріпчаста цибуля, часничок, зелень цибулі.

Час приготування страви 45 хвилин. Подають до столу страву в гарячому вигляді.

 Читати далі >>>

Макарони з сушеними білими грибами та м’ясом

3003_1 Чудовий спосіб приготування макаронів з сушеними білими грибами. Сушені гриби надають страві специфічного апетитного смаку та аромату.

Для приготування страви сушені білі гриби, макарони або спагетті, морква, ріпчаста цибуля, м’ясо свинина, приправи.

Час приготування страви – 50 – 60 хвилин. Подавати до столу краще в гарячому вигляді.

 Читати далі >>>

Салат з боровиків з кукурузкою

Салат з лісових грибів (Салат с лесных грибов) Чудовий літній салат з свіжих боровиків – приємна закуска до будь-якого столу.

Для приготування салату знадобляться свіжі боровики, яйця, свіжий огірок, маринована кукурудза та соус майонез.

Час приготування салат 60 – 80 хвилин. Подавати до столу салат рекомендується в охолодженому вигляді в найближчий час після приготування.

 Читати далі >>>

Боровики в гострому томатному соусі

Боровики в гострому соусі Чудовий спосіб приготування боровиків – в гострому томатному соусі.

Для приготування боровиків в соусі нам знадобляться свіжі боровики, свіжі помідори, солодкий болгарський перець, ріпчаста цибуля, гострий перчик, часник та спеції.

Час приготування страви – 1,5 – 2,5 години. Боровики в гострому томатному соусі смакують як окрема страва та як гарні до різноманітних других страв. Також в такому вигляді їх можна консервувати про запас.

 Читати далі >>>

Зрази картопляні з боровиками

3023-35 Картопляні зрази з грибами дуже смачна традиційна страва.

Для приготування зразів Вам знадобляться свіжі гриби, картопля, ріпчаста цибуля, борошно, яйце, олія, спеції.

Час приготування близько 1 години. Картопляні зрази з грибами смакують з сметаною, як теплими так і холодними.

 Читати далі >>>