1. Кожен грибник обов’язково повинен знати всі види отруйних грибів. Не знаючи, або не приділяючи достатньої уваги до видів отруйних грибів, їх зовнішніх характеристик, схожості з їстівними видами, можна досить легко назбирати отруйних грибів та отруїтися. Розпізнати отруйні гриби в кошику, особливо коли вони поламабться та покришаться, набагато складніше, ніж розпізнати їх в лісі, як кажуть “на пні”. 2. Не впевнений, не бери. Збираючи гриби, також необхідно знати детальні характеристики тих грибів, що збираєш: колір пластинок, наявність кільця, запах, середовище росту, строки плодоношення. При збиранні особливо пластинчастих грибів, необхідно уважно переглядати кожен гриб, перевіряти в підозрілих грибів ті ж самі пластинки, наявність чи відсутність кільця, перевіряти на запах. Гриби, які викликають підозру чи вагання в їх ідентифікації, краще залишити, та йти далі. 3. Існує думка, що отруйні гриби завжди неприємно пахнуть, а ті що приємно пахнуть однозначно їстівні. Це міф, можуть бути отруйні гриби приємно пахучими, так само як і можуть зустрічатися добрі їстівні гриби, які на запах не зовсім приємні. Ще один міф – при відварюванні грибів з цибулиною, цибулина потемніє, якщо гриби отруйні. Це також не правда, цибулина темніє від наявності певних хімічних речовин в грибах, які можуть бути при цьому як отруйними, так і добрими їстівними. 4. Не збираються старі перестиглі гриби та гриби пошкоджені личинками. Навіть добрі їстівні гриби здатні призвести до харчового отруєння, якщо вони старі або поточені, внаслідок чого білки гриба почали розкладатися. Не рекомендується збирати гриби поблизу доріг, магістралей, хімічних промислових об’єктів, та поблизу сміттєвих звалищ, адже навіть їстівні гриби здатні накопичувати в собі токсичні сполуки з повітря та ґрунту. 5. Ніколи не куштуйте на смак невідомі гриби, існують настільки отруйні гриби, наприклад та ж сама бліда поганка, що здатні викликати отруєння навіть при попаданні до рота мінімальної його крихти. 6. Лісові гриби, особливо трубчасті (білі, підберезники, маслюки), необхідно переробити в якомога коротший термін після збору, адже білки таких грибів досить швидко починають розкладатися, внаслідок чого гриби псуються. Споживання зіпсованих грибів, як уже згадувалося, можуть призвести до харчового отруєння. При неможливості переробити гриби відразу, їх необхідно зберігати в прохолодному місці, в холодильнику або погребі. Трубчасті гриби можуть зберігатися в прохолодному місці не більше однієї доби, якщо плодові тіла молоді та тугі, та не більше половини доби, якщо плодові тіла вже майже зрілі. Пластинчасті гриби можуть зберігатися трішки довше, зокрема гливи, зимові опеньки можуть досить довго зберігатися в свіжому вигляді в прохолодному місці. Такі гриби, як дощовики взагалі не можна зберігати, їх необхідно переробити в найближчі кілька годин після збору. 7. Ніжні види грибів, це стосується насамперед трубчастих грибів, слід складати у просторі корзини, на крайній випадок у відра. Збираючи такі гриби в сумки або пакети, гриби мнуться та досить швидко, вже за кілька годин, псуються. Додому такі гриби, збирані в м’які пакети чи сумки, навряд чи вдасться донести в фізично не пошкодженими. 8. Не ходіть до лісу у взутті та одязі, з відкритими ділянками на ногах, в лісі існує велика ймовірність зустрічі з зміями, та іншими небезпечними мешканцями. Щільні чоботи чи кросівки, щільні брюки, захистять Вас від можливих неприємних наслідків при таких зустрічах. 9. Не слід збирати рідкісні та зникаючі види грибів, зокрема види що занесені до Червоної книги України та до регіональних червоних списків, навіть якщо вони смачні та їстівні.
You must be logged in to post a comment. |