Приготування печіночниці звичайної
Печіночниця звичайна або фістуліна звичайна (Fistulina hepatica) – рідкісний деревний їстівний гриб. Свою назву гриб отримав через велику зовнішню схожість з печінкою. Інші народні назви цього гриба – тещин язик та бичачий язик. Росте печіночниця біля основи стовбурів старих дубів та каштанів. Гриб має м’яку консистенцію та кислуватий смак.
Печіночниця звичайна багата на білки, вуглеводи, мінерали та вітаміни. Особливо багато в ній міститься вітаміну С. Печіночниця має також лікарські властивості, зокрема вона сприяє відновленню порушення обміну речовин в організмі. Не рекомендується вживати цей гриб при хворобах шлунку та нирок. Споживати рекомендується лише молоді плодові тіла печіночниці. Перед приготуванням її необхідно відварити протягом 15 – 20 хвилин, для зменшення кислоти в м’якоті її можна попередньо вимочувати 1 – 2 години в холодній воді. Використовується печіночниця смаженою, в приготуванні перших та других страв та різноманітних салатів. |
Печіночниця смажена
Смажена печіночниця – самий простий спосіб приготування цього гриба.
Для обсмаження знадобиться як найменше одна шапка печіночниці, кілька ріпчастих цибулин, сіль та перчик за смаком. Час приготування страви – 50 хвилин. Подавати до столу можна відразу після приготування, доповнити страву можна сметаною або кетчупом. |
|
Читати далі >>> |