Russula nigricans

Russula_nigricans_0 Підгруздок чорніючий
 (Сироїжка чорніюча)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula nigricans Fr., 1838

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Lactarelis nigricans (Fr.) Earle

    Опис

Шапка діаметром 5 – 15 (20) см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тонким гладким краєм. Поверхня шапки гладка, суха, матова, в вологу погоду клейка, білувата, брудно-біла, сіро-біла, бурувата, брудно-бура, коринчева, з віком чорна, з світлішим краєм.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, товсті, прирослі, спочатку білуваті, пізніше жовтуваті з червонуватим відтінком, з віком бурі або чорні.

Споровий порошок білий. Спори 7-9 * 6-8 мкм, яйцевидної форми, з бугристою поверхнею.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 2 – 3 см, циліндрична, гладка, щільна, спочатку біла, з віком бура або чорна.

М’якоть щільна, тверда, ламка, біла, на зрізі спочатку червоніє, а лише потім чорніє, з приємним запахом та гострим смаком. Реакція з FeSO4 (залізним купоросом) забарвлює м’якоть спочатку в рожевий  колір, пізніше в зелений.

Умовно їстівний гриб 4 категорії, низької харчової якості. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в листяних  лісах, переважно з березами та дубами, групами.

Розповсюджений на Правобережному Поліссі, в Правобережному Лісостепу та в Розтоцько-Опільських Лісах.



    Галерея

Russula_nigricans_1 Russula_nigricans_4 Russula_nigricans_5
Russula_nigricans_7 Russula_nigricans_8 Russula_nigricans_9
Russula_nigricans_10 Russula_nigricans_11 Russula_nigricans_12

Автор фото: В. Шульга


    Схожі види

  1. Підгруздок біло-чорний (Russula albonigra), відрізняється  меншими розмірами плодових тіл, густими пластинками, та м’якоттю, яка на зрізі відразу чорніє.
  2. Підгруздок чорний (Russula adusta), відрізняється густими пластинками, та м’якоттю з м’яким смаком, яка на зрізі набуває спочатку червонувато-сірого, пізніше темно-сірого кольору.
  3. Підгруздок густопластинчастий (Russula densifolia), відрізняється густими пластинками та дуже пекучою м’якоттю.

    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 78