Ramaria flava
Синоніми і застарілі назви
- Coralloides flavus Tourn. ex Battarra, 1755
- Clavaria flava Schaeff., 1774
- Corallium flavum (Schaeff.) G. Hahn, 1883
Опис
Плодові тіла висотою 6 – 20 см, шириною 7 – 15 (20) см, кущовидні, кораловидні, сильно розгалужені, спочатку сірчано-жовті, лимонно-жовті, пізніше охряні, сіро-жовті, оранжеві, червнувато-коричневі, в місцях дотику червоніють.
Відгалуження численні, приплюснуті, на кінцях з тупими або зубчастим відгалуженнями.
Ніжка висотою 5 – 8 см, діаметром 4 – 5 см, біля основи білувата, з віком червонувата, в місцях дотику набуває червоного забарвлення.
Споровий порошок охряний. Спори 11-18 * 4-6,5 мкм, видовжено-овальної форми, з шершавою бородавчастою поверхнею, з каплями, блідо-охряні.
М’якоть крихка, щільна, біла або жовтувата, на зрізі червоніє лише під шкіркою, приємна на смак, з слабким приємним запахом.
Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте в листяних, хвойних та змішаних лісах, на ґрунті.
Зустрічається на Лівобережному Поліссі, в Розтоцько-Опільських Лісах.
Галерея
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г. Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 57
Посилання на сторінку
Шульга В.М. Рамарія жовта (Ramaria flava) – Світ грибів України [Електронний ресурс] URL: http://gribi.net.ua/ramaria-flava-2