Lactarius serifluus

Lactarius serifluus3 Хрящ-молочник водянистий
(Хрящ-молочник водянисто-молочний) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Хрящ-молочник (Lactarius)
Повна назва: Lactarius serifluus (DC.) Fr., 1838

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Galorrheus serifluus (DC.) P. Kumm., 1871
  • Lactifluus serifluus (DC.) Kuntze, 1891
  • Lactarius camphoratus var. serifluus (DC.) Barbier, 1901

    Опис

Шапка діаметром 3 – 5 (7) см, спочатку випукла, з опущеним або завернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з прямим краєм. Поверхня шапки гола, суха, темно-червонувато-коричнева, рудувато-коричнева, іноді чорно-коричнева.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, прирослі, іноді злегка спускаються на ніжку, жовті.

Споровий порошок білий. Спори 7-9 * 6-7 мкм, овально-округлої форми, з шипуватою поверхнею.

Ніжка висотою 3 – 6 см, діаметром 0,5 – 1  см, циліндрична, іноді зігнута, щільна, суха, гола, матова, спочатку жовтувата, пізніше того ж кольору, що й поверхня шапки або дещо світліша.

М’якоть щільна, ламка, жовта, під шкіркою темніша, на зрізі кольору не змінює, солодкувата або злегка гіркувата на смак, з неприємним запахом. Молочний сік водянистий, на повітрі кольору не змінює, з солодкуватим або гіркуватим смаком.

Умовно їстівний гриб 4 категорії. Використовується соленим, після попереднього вимочування та 15-ти хвилинного відварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, у листяних лісах, з дубами, на вологих ділянках, поодинці та групами.

В Україні зустрічається в Лівобережному Лісостепу та на Правобережному Поліссі.

Lactarius serifluus Lactarius serifluus1 Lactarius serifluus2