Helvella costifera

Helvella costifera2 Гельвела ребриста
(Лопатевик ребристий) 
Відділ: Аскомікотові гриби (Ascomycota)
Клас: Пецицоміцети (Pezizomycetes)
Порядок: Пецицальні (Pezizales)
Сім’я: Гельвелеві (Helvellaceae)
Рід: Гельвела (Helvella)
Повна назва: Helvella costifera Nannf., 1953

Неїстівний

    Синоніми і застарілі назви

  • Peziza costata Fr., 1851
  • Paxina costifera (Nannf.) Stangel, 1963
  • Acetabula costifera (S. Lundell & Nannf.) Benedix, 1965

    Опис  

Плодове тіло діаметром 2 – 8 см, чашеподібне, витягнуте внизу в коротку ніжку, висотою близько половини всього тіла, з виступаючими на зовнішній поверхні ребрами, які мають заокруглені краї.

Шапка діаметром 2 – 6 см, чашовидна, обернено-куполовидна. Внутрішня поверхня спороносна, гладенька, сіра, блідо-сірого, сіро-коричнева. Зовнішня поверхня стерильна, білувата.

Ніжка висотою 1 – 5 см, діаметром 0,3 – 0,4 см, ребриста, біла або світло-сіра. Ребра досягають основи чаші, в молодому віці майже країв чаші.

Споровий порошок білий. Спори 15 – 19 * 10 – 13 мкм, еліптичної форми.

М’якоть тонка, ламка, без запаху та смаку.

Неїстівний гриб.


   Середовище і розповсюдження

Росте з травня по вересень, в листяних та хвойних лісах, на узліссях, в садах та парках, на вологих, тінистих ділянках, на багатих органікою та вапняних ґрунтах, поодинці та групами.