Clavulina cristata
Синоніми і застарілі назви
- Ramaria cristata Holmsk., 1790
- Clavaria cristata (Holmsk.) Pers., 1801
- Stichoramaria cristata (Holmsk.) Ulbr., 1928
- Clavulina coralloides f. cristata (Holmsk.) Franchi & M. Marchetti, 2000
Опис
Плодові тіла висотою 3 – 10 см, кущовидні, кораловидні, сильно розгалужені, білі, кремові, палеві, жовтуваті, рожевуваті, іноді сірі, м’ясо-червоні, буруваті.
Відгалуження численні, з гострими, гребінчасто, іноді пальчасто або шиловидно розгалуженими верхівками.
Ніжка висотою 0,5 – 6 см, іноді слабо виражена.
Споровий порошок білий. Спори 7-11 * 5-10 мкм, широкоовальної або майже округлої форми, з гладенькою поверхнею, безбарвні.
М’якоть ламка, білувата, з гіркуватим післясмаком, без вираженого запаху.
Їстівний гриб 4 категорії, з низькими харчовими якостями. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте з середини липня до кінця листопада, в листяних, хвойних та змішаних лісах, на узліссях, на лісових галявинах, на вологих ділянках, на ґрунті, на лісовій підстилці, іноді на трухлявій деревині, поодинці та групами.
Зустрічається на Правобережному Поліссі, в Правобережному та Лівобережному Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах.
Галерея