Agaricus lutosus

Agaricus lutosus Печериця глинисто-жовта
 (Шампіньон глинисто-жовтий, Агарик глинисто-жовтий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Печериця (Agaricus)
Повна назва: Agaricus lutosus (F.H. Møller) F.H. Møller, 1952

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Psalliota lutosa F.H. Møller, 1952

    Опис   

Шапка діаметром 2,5 – 5 см, тонком’ясиста, спочатку напівсферична, з підвернутим краєм, пізніше плоско-розпростерта, часто приплюснута в центрі, з тонким, розпростертим, хвилястим краєм. Поверхня шапки покрита концентрично-розташованими, тонкими, волокнистими, охряними лусочками, охряна, в центрі гола, темніша, світло-умброва або пурпурова, біля країв гола, світліша, білувата, часто з залишками покривала на краю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку світло-попелясто-сірі, пізніше темно-коричневі, з світлим, стерильним краєм.

Споровий порошок коричневий. Спори 4-5 * 3-3,5 мкм, яйцевидної форми, з гладкою поверхнею, з флуоресціюючими каплями, світло-коричневі.

Ніжка висотою 2 – 3,5 см, діаметром 0,5 – 0,7 см, звужена до основи, рідко циліндрична, рівна, порожниста, з кільцем, гола, шовковисто-волокниста, біла, в місцях дотику нижче кільця жовтіє. Кільце просте, тонке, біле, розташоване в верхній часині ніжки.

М’якоть біла, на зрізі кольору не змінює, в основі ніжки жовтіє, гостра на смак, з запахом мигдалю.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в змішаних лісах, на лісових галявинах, на лугах та пасовищах, в садах та парках, в степах, рідко.

Зустрічається на Лівобережному Поліссі.


    Література

  • Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 186 – 187
Agaricus lutosus1 Agaricus lutosus2 Agaricus lutosus3