Agaricus depauperatus

Agaricus depauperatus Печериця Дейля
 (Шампіньон Дейля, Агарик Дейля)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Печерицеві (Agaricaceae)
Рід: Печериця (Agaricus)
Повна назва: Agaricus depauperatus (F.H. Møller) Pilát, 1951

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Psalliota depauperata F.H. Møller, 1950
  • Agaricus deylii Pilát, 1951

    Опис   

Шапка діаметром 6 – 10 см, товстом’ясиста, спочатку округло-яйцевидна або дзвониковидна, пізніше напівсферична, напівсферично-розпростерта, з тонким, підвернутим краєм. Поверхня шапки спочатку клейкувата, пізніше суха, волокниста, в центрі злегка волокнисто-луската, біла, часто з залишками покривала на краю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку рожеві, пізніше червонувато-коричнюваті.

Споровий порошок коричневий. Спори 7-10 * 4,5-6 мкм, еліпсовидної або видовжено-еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею, з 1 – 3-ма флуоресціюючими каплями, світло-коричневі.

Ніжка висотою 6 – 10 см, діаметром 2 – 2,2 см, циліндрична, рівна або злегка зігнута в нижній частині, з бульбоподібним потовщенням або звужена біля основи, спочатку суцільна, пізніше частково (в середній частині) порожниста, з кільцем, шовковисто-волокниста, біла, вище кільця гола, нижче кільця покрита дрібним волокнисто-пластівчастим нальотом, в місцях дотику біля основи коричневіє. Кільце просте, вгорі гладке, внизу покрите пластівчастим нальотом, часто з роздвоєними краями, білувате, розташоване в верхній частині ніжки.

М’якоть біла, на зрізі набуває червонуватого забарвлення, на межі шапки та ніжки – оранжевого забарвлення, з слабким грибним запахом та смаком.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до кінця жовтня, в гірських ялинових лісах, дуже рідко.

Дуже рідкісний вид. Зустрічається в Карпатах та на Прикарпатті.


    Література

  • Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 109 – 110