Agaricus arvensis

Agaricus_arvensis_17 Печериця польова
 (Шампіньон польовий, Агарик польовий)
Відділ:   Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:   Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок:   Агарикальні (Agaricales)
Сім’я:   Печерицеві (Agaricaceae)
Рід:   Печериця (Agaricus)
Повна назва:   Agaricus arvensis Schaeff., 1774

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Psalliota arvensis (Schaeff.) P. Kumm., 1871
  • Pratella arvensis (Schaeff.) Gillet, 1878
  • Fungus arvensis (Schaeff.) Kuntze, 1898
  • Psalliota campestris var. arvensis (Schaeff.) Cheel, 1913
  • Psalliota fissurata F.H. Møller, 1952
  • Psalliota leucotricha F.H. Møller, 1952

    Опис   

Шапка діаметром 7 – 20 см, спочатку видовжено-конусовидна, округло-дзвониковидна, напівсферична, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, з невеличким бугорком або приплюснута в центрі, з тонким, розпростертим, хвилястим краєм. Поверхня шапки шовковиста, гладенька або притиснуто-луската, іноді радіально-волокниста або тріщинувата, біла, біло-кремова, в місцях дотику спочатку жовтіє, пізніше набуває світло-охряного забарвлення, при підсиханні бурувато-жовта, жовто-коричнювата, оранжево-коричнювата, часто з залишками покривала на краю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, вільні, спочатку білуваті, сірувато-червоні, пізніше темно-коричневі, з світлим, стерильним краєм.

Споровий порошок темно-коричневий. Спори 6,3-9,5 * 4,5-5,5 мкм, яйцевидної або еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею, з однією або двома флуоресціюючими каплями, коричневі.

Ніжка висотою 8 – 20 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, рівна, рідко зігнута, спочатку суцільна, пізніше часто частково порожниста в центральній частині, з кільцем, гола, волокниста, біля основи покрита пластівчастим нальотом, того ж кольору, біла, біло-кермова, в місцях дотику жовтіє. Кільце просте, широке, щільне, спочатку біле, пізніше жовтувате, вгорі гладке, внизу покрите пластівчастим нальотом, розташоване в верхній частині ніжки.

М’якоть щільна, біла, на зрізі набуває охряного забарвлення, при підсиханні жовтувато-бежевого, в ніжці жовтувато-коричневого забарвлення, солодкувата на смак, з анісовим запахом.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з травня до жовтня, на лугах та пасовищах, в листяних, хвойних та змішаних лісах, в садах та парках, в степах, в лісопосадках, в житловій зоні, в дворах, поодинці та групами, часто.

Зустрічається по всій території України.



    Галерея

Agaricus_arvensis_11 Agaricus_arvensis_12 Agaricus_arvensis_13
Agaricus_arvensis_14 Agaricus_arvensis_15 Agaricus_arvensis_16
Agaricus_arvensis_10 Agaricus_arvensis_18 Agaricus_arvensis_19

Автор фото: В. Шульга


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 300
  • Вассер С. П. Флора грибов Украины. Агариковые грибы / отв. ред. И. А. Дудка. — К.: «Наукова думка», 1980. — с. 168 – 170
  • Єлін Ю. Я., Зерова М. Я., Лушпа В. І., Шаброва С. І. Дари лісів. — К.: Урожай, 1979