Flammulina velutipes, Опеньок зимовий, Фламмуліна бархатистоніжкова

Flammulina_velutipes_20 Опеньок зимовий
(Фламмуліна бархатистоніжкова) 
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Фізілакрієві (Physalacriaceae)
Рід: Фламмуліна (Flammulina)
Повна назва: Flammulina velutipes (Curtis) Singer, 1951

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Collybia velutipes(Curtis) P. Kumm., 1871
  • Collybidium velutipes(Curtis) Earle, 1909
  • Myxocollybia velutipes (Curtis) Singer, 1939

    Опис

Шапка діаметром 1 – 6 см, спочатку випукла, напівсферична, з опущеним або загнутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, з прямим, тонким, слабо зазубреним краєм. Поверхня шапки гладка, в вологу погоду клейка, світло-жовта, охряно-жовта, медово-жовта, оранжево-жовта, в зрілих екземплярів з оранжево-коричневою серединою.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, іноді рідкі, тонкі, широкі, спочатку прирослі, пізніше майже вільні, спочатку світлі, білуваті, жовтуваті, пізніше охряні, іноді з бурими плямами.

Споровий порошок білий. Спори 8,5 * 4 мкм, еліпсовидної або циліндричної форми.

Ніжка висотою 4 – 10 см, діаметром 0,5 – 1 см, циліндрична, іноді звужена до основи, іноді зігнута, волокниста, спочатку суцільна, пізніше пустотіла, вгорі світло-жовта, внизу оксамитова, спочатку чорно-бура, пізніше чорна.

М’якоть тонка, м’яка, водяниста, кремова, з гострим запахом, в молодій ніжці волокниста, в зрілій ніжці жорстка.

Їстівний гриб 4 категорії, використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим. Молоді гриби споживаються з ніжками, в зрілих споживаються лише шляпки, так як ніжки дерев’яніють.


    Середовище і розповсюдження

Росте з початку жовтня до середини березня, в листяних та змішаних лісах, на мертвій та живій ослабленій деревині листяних порід, на в’язах, вербах, осиках, горіхах, тополях, грабах, липах, березах, кленах, акаціях, ясенах, скупченими групами. При мінусових температурах замерзає,  в відлигу розтає та продовжує рости. Заморожені гриби можуть зберігатися до березня місяця. Вирощується штучно. Гриби вирощені на штучному збагаченому субстраті мають в кілька разів більші та м’ясистіші плодові тіла, ніж дикорослі екземпляри.

Розповсюджений по всій території України.



    Галерея

Flammulina_velutipes_21 Flammulina_velutipes_22 Flammulina_velutipes_23
Flammulina_velutipes_24 Flammulina_velutipes_25 Flammulina_velutipes_26
Flammulina_velutipes_27 Flammulina_velutipes_28 Flammulina_velutipes_29

Автор фото: В. Шульга


    Література

  1. Зерова М. Я., Єлін Ю. Я., Коз’яков С. М.. Гриби: їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні. — Київ : Урожай, 1979. — с. 112–113
  2. Грюнерт Г. Грибы / пер. с нем. — М.: «Астрель», «АСТ», 2001. — с. 90, 91
  3. Лессо Т. Грибы, определитель / пер. с англ. Л. В. Гарибовой, С. Н. Лекомцевой. — М.: «Астрель», «АСТ», 2003. — с. 114
  4. Вавриш П.О., Горовой Л.Ф. Грибы в лесу и на столе. — К.: “Урожай”, 1993. — с. 204