Приготування трутовика лускатого

Cerioporus squamosus (Huds.) Quél., 1886 (Syn.:Polyporus squamosus (Huds.) Fr., 1821)

Трутовик лускатий (Cerioporus squamosus) – трутовий їстівний гриб з родини поліпорових (Polyporaceae). Росте трутовик лускатий на пеньках та на стовбурах дерев листяних порід, зустріти його можна по всій території України, як в лісах, так і в межах населених пунктів.

Трутовик лускатий має лікувальні властивості, він широко використовується в народній медицині та в фармацевтичній промисловості для виготовлення медичних препаратів. Препарати виготовлені на основі лускатого трутовика спрямовані на відновлення органів пошкоджених впливом важких металів та токсинів. В народній медицині мазі та настоянки на трутовикові використовують для лікування запалених ділянок шкіри та боротьби з нашкірними грибками.

Для споживання придатні лише шапки плодових тіл трутовика в молодому віці, з віком шапки набувають шкірястої та коркової консистенції та через це стають непридатними для споживання. Перед використання гриб відварюють в підсоленій воді протягом 30 хвилин, також рекомендовано перед відварюванням вимочити його в холодній воді 2 – 3 години, однак вимучування не є обов’язковою умовою.

Трутовик лускатий використовується для приготування перших та других страв, різноманітних салатів та закусок, він ідеально підходить для приготування різноманітних грибних паштетів та начинки для пирогів, також його можна маринувати та солити.


Трутовик лускатий маринований

3018_13 Маринування трутовика лускатого – оптимальний спосіб заготовки гриба про запас.

Для маринування нам знадобляться молоді шапки трутовика, оцет, сіль та цукор, спеції – лавровий лист та гвоздика.

Час приготування маринованого трутовика – 2 години. Маринований трутовик можна подавати до столу як оригінальну делікатесну закуску, попередньо заправивши духмяною олією, а також використовувати його для приготування різноманітних салатів.

 Читати далі >>>

Трутовик лускатий смажений соломкою

3020_13 Надзвичайно смачний спосіб приготування трутовика – смаження його тоненькою соломкою.

Для цього Вам знадобляться молоді шапки трутовика лускатого, сіль та спеції, олія, часник.

Час приготування страви 2 години. Подавати до столу смаженого трутовика можна відразу після приготування. Смакує така грибна соломка з кетчупом або томатним соусом.

 Читати далі >>>