Приготування груздів

IMG_7801Груздь – народна назва групи умовно їстівних хрящів-молочників вищої категорії (1, 2 та 3). В Україні поширені такі види груздів: Груздь грабовий ( Lactarius circellatus), Груздь осиковий (Lactarius controversus), Груздь дубовий або груповий (Lactarius insulsus), Груздь перцевий (Lactarius piperatus), Вовнянка біла (Lactarius pubescens), Грузь справжній (Lactarius resimus), Груздь оливково-чорний або Чорний груздь (Lactarius turpis), Скрипиця (Lactarius vellereus), іннші види зустрічаються рідше, тож не становлять особливої цінності.

Всі грузді умовно-їстівні гриби, містять в собі пекуче-їдкий або гіркий молочний сік. Умовою є те, що використовуються вони лише після тривалого вимочування, що дає змогу позбутися їдкого соку.


Попередня підготовка

3023-23Перш за все грузді очищають від бруду, який міцно прилипає та в’їдається в шкірку шапки. Для очищення використовують ножі, шкребки, грубу сторону кухонних губок. Після відскрібання бруду, гриби перемиваються в чистій воді, при необхідності не один раз.

Далі їх необхідно вимочити, вимочувати необхідно в чистій холодній воді на протязі 2 – 3 діб. При цьому воду замінюють 2 рази на добу, вранці та ввечері, отже за час вимочування  необхідно замінити воду 5 – 6 разів. Тримати гриби під час вимочування необхідно в холодному місці, в погребі або холодильнику, адже в теплі грузді забродять за якихось 3 – 4 години, та зіпсуються. При вимочування гриби притискуються гнітом, для того, щоб виключити їх контакт з повітрям. Верхні гриби, що під час вимочування матимуть контакт з повітрям потемніють та матимуть не привабливий вигляд, а також і погіршений смак.

Після завершення вимочування грузді перемивають чистою водою та відварюють 15 – 30 хвилин, або залишають сирими, в залежності від способу засолки (холодним або гарячим).


Солені грузді гарячим способом

IMG_7800  Солені грузді – чудова закуска. Для засолки гарячим способом придатні всі види груздів.

Для приготування необхідно мати свіжі грузді, сіль та спеції: часник, листки хрону чи папороті. Соляться гриби в скляних банках, в металевих каструлях або в дубових бочках.

Готуються грузді на протязі 3-х днів, споживати можна через 1 місяць після засолки. Споживаються солені грузді як окрема закуска, так і в салатах та других стравах.

 Читати далі >>>

Солені грузді холодним способом

Lactarius_menu_3 Солені грузді холодним способом – традиційний метод засолки груздів. Для засолки холодним способом придатні будь-які види груздів.

Для приготування необхідно мати свіжі грузді, сіль та спеції: часник, листки хрону чи папороті, смородини, вишні, зонтики кропу.

Готуються грузді на протязі 3-х днів, споживати можна через 1 місяць після засолки. Споживаються солені грузді як окрема закуска, так і в салатах та других стравах.

 Читати далі >>>

Квашені грузді

Квашені грузді Закваска груздів від засолки відрізняється технологією приготування. Для закваски, як і для засолки придатні будь-які види груздів.

Для приготування необхідно мати свіжі грузді, сіль, цукор, молочна сироватка та спеції: часник, листки хрону чи папороті, смородини, вишні, зонтики кропу.

Готуються грузді на протязі 3-х днів, споживати можна через 1 місяць після закваски. Споживаються солені грузді як окрема закуска, так і в салатах та других стравах.

 Читати далі >>>

Мариновані грузді

Lactarius_menu_1 Для маринування груздів придатні лише молоді, непошкоджені грузді. Як і при засолці, гриби попередньо вимочуються. На відміну від солених груздів, мариновані мають триваліший термін зберігання та не перекисають.

Для приготування необхідно мати: свіжі молоді грузді, сіль, цукор, оцет, спеції – цибуля, часник, листя вишні та смородини, гвоздика, лаврові листки.

Мариновані грузді споживаються як окрема закуска, так і для приготування салатів.

 Читати далі >>>

Квашені грузді з капустою

Lactarius_menu_2 Закваска груздів разом з капустою – досить оригінальний спосіб закваски. Для закваски з капустою підійдуть будь-які види груздів.

Для приготування необхідно мати свіжі грузді, капусту зимових сортів, моркву, сіль, чорний перець за бажанням. Грузді як і при звичайній засолці, попередньо вимочуються.

Час приготування до 3-х днів. Споживати готову закваску можна через 30 днів після приготування.

 Читати далі >>>

Салат з солених груздів “Гостренький”

Салат з солених груздів "Гостренький" Даний салат є досить смачною та популярною закускою з солених груздів.

Для приготування салату потрібно: солені грузді, солоний огірок, свіжа морква, ріпчаста салатна цибуля, часник, зелень петрушки, оцет, оливкова олія, спеці (чорний мелений перець, мелений коріандр).

Час приготування салату не більше 40 хвилин. До столу салат подається відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Салат з морковки по-корейськи та солених груздів

Салат з морковки по-корейськи та солених груздів Салат з солених груздів та моркви по-корейськи оригінальний смачний салат за закуска., а також швидкий в приготуванні.

Для приготування салату необхідно мати солені грузді, свіжу моркву, ріпчасту салатну цибулю, часник, сіль, цукор, оцет, оливкову олію, зелень петрушки, спеції (мелений чорний перець та мелений коріандр).

Час приготування салату – 20 – 30 хвилин. Подавати до столу можна відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Салат з солених груздів з оливками

Салат з солених груздів з оливками (Салат с соленых груздей с оливками) Солені грузді з оливками – дійсно смакота, компоненти салату чудово поєднуються один з одним, створюючи неповторний смак.

Для приготування салату необхідно мати солені грузді, оливки, свіжий помідор, ріпчаста салатна цибуля, часник, оцет, соус майонез.

Час приготування салату – не більше 40 хвилин. Подавати до столу приготований салат необхідно відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Салат з солених груздів та овочів

3022_8 Смачний салат з солених груздів – чудове поєднання солених грибів та сукупності літніх овочів.

Для приготування салату потрібно мати солені грузді, свіжі баклажани, свіжий огірок, свіжий помідор, свіжий болгарський перець, ріпчаста салатна цибуля, часник, олія соняшникова та олія оливкова. Солені грузді в салат додаються після обсмажування.

Час приготування салату – 1 година. Салат можна подавати до столу відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Салат з соленими груздями, яйцями та картоплею

Lactarius_menu_9 Дуже простий та дуже смачний салат з соленими груздями, з невеликою кількістю доступних продуктів.

Для приготування салату необхідні солені грузді, картопля, яйця, солені огірки, салатна ріпчаста цибуля, та сметана або майонез на вибір. Особливістю цього є те, що солені грузді вимочуються та обсмажуються, що надає салату дуже приємного смаку.

Час приготування салату без врахування часу вимочування груздів – 30 – 40 хвилин. Салат можна подавати до столу відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Смажені солені грузді

Lactarius_menu_6 Солені грузді також смачні в обсмаженому вигляді.

Перед засмаженням солені грузді попередньо вимочують, щоб гриби не були сильно солоними. Ставити вимочуватися грузді краще звечора.

Час приготування смажених солених груздів близько 20 хвилин, не враховуючи час вимочування. Смакують смажені грузді найкраще в гарячому вигляді, їх можна використовувати також як гарнір до других страв.

 Читати далі >>>

Солені грузді смажені в сметані

Lactarius_menu_7 Надзвичайно смачна страва  – солені грузді смажені в сметані.

Для приготування знадобляться солені грузді, ріпчаста цибуля, сметана. Сметану за бажанням можна замінити майонезом. Перед приготуванням солені грузді звісно ж вимочуються в холодній воді.

Час приготування груздів в сметані – не більше 30 хвилин, не враховуючи часу вимочування. Подавати до столу краще в теплому вигляді.

 Читати далі >>>