Приготування глив

Pleurotus_ostreatus_10

Глива – пластинчастий деревний гриб з родини плевротових (Pleurotaceae). Серед глив є їстівні та неїстівні види, неїстівні гливи не споживаються через їх жорстку м’якоть, отруйних представників серед них немає. В Україні зустрічаються такі види їстівних глив: глива звичайна (Pleurotus ostreatus), глива ріжкоподібна (Pleurotus cornucopiae) та глива легенева (Pleurotus pulmonarius). Крім того гливи вирощують культивують в промислових масштабах, неважко виростити гливи й у себе вдома. Вирощувати гливи можна на пеньках та колодках дерев листяних порід а також на субстратах. Велика поширеність та доступність цих грибів зробила їх досить популярними. Самою смачною та поширеною гливою є глива звичайна.

Гливи містять в собі велику кількість корисних білків, жирів, вуглеводів, мінералів (залізо, йод, калій, кальцій) та вітамінів (В, С, Е, D2). Вони справляють позитивний вплив на організм людини та мають лікарські властивості. Споживання глив знижує рівень холестерину в крові людини, сприяє виведення з організму важких та радіоактивних металів, а також чинить анти бактерицидну дію.

Всі їстівні гливи відносяться до 4 категорії. Споживаються гливи лише в молодому віці, з віком їх м’якоть набуває жорсткої консистенції, готувати їх рекомендується після попереднього 10-ти хвилинного відварювання. Використовуються гливи з приготуванні перших та других страв, різноманітних салатів та закусок, молоді гливи ідеально підходять для маринування та засолки.


Мариновані гливи

3009_1 Мариновані гливи дуже смачні. Найкраще підійдуть для маринування дуже молоді грибочки, які мають вигляд шапки та ніжки, тобто ще не доросли до вигляду бічної шапки.

Для приготування маринаду нам знадобиться сіль, цукор, оцет, цибуля ріпчаста, гвоздика, чорний перець горошок, лавровий лист.

Час приготування маринованих глив залежить від кількості грибів. Мариновані гливи чудова закуска до будь-якого столу, крім того їх можна використовувати для приготування різноманітних салатів.

 Читати далі >>>

Смажені гливи

Pleurotus_menu_2 Смажені гливи смачні, хрумкі та ароматні, а головне швидкі та прості в приготуванні.

Для смаження нам знадобляться свіжі гливи, ріпчаста цибуля, олія рослинна та спеції.

Час приготування не більше 40 хвилин. Подавати до столу смажені гливи можна в гарячому та в холодному вигляді, а також в гарнірі з картоплею чи кашею.

 Читати далі >>>

Гливи смажені з картоплею

Pleurotus_menu_7 Традиційна спосіб приготування глив з картоплею. Готується швидко та просто.

Для смаження з картоплею знадобляться свіжі гливи, картопля, ріпчаста цибуля, олія рослинна та спеції.

Час приготування не більше 40 – 45 хвилин. Подавати до столу страву краще відразу після приготування, доки тепла.

 Читати далі >>>

Відбивні з глив

Pleurotus_menu_12 Відбивні з глив на смак майже як смажена риба, дуже смачні.

Для приготування відбивних потрібні молоді, однак не дрібні, а великі шапки глив.

Час приготування страви – не більше 1 години. Смакують відбивні як в холодному, так і в гарячому вигляді, їх можна подавати до столу з томатним соусом.

 Читати далі >>>

Грибний паштет з глив

3012_1 Грибний паштет – смачна закуска та універсальна начинка для пиріжків, млинців чи піцци.

Для приготування грибного паштету знадобляться свіжі гриби, морква, ріпчаста цибуля, олія, спеції.

Час приготування паштету залежить від кількості грибів. Паштет можна споживати у різному вигляді відразу після приготування, а також консервувати в банки про запас.

 Читати далі >>>

Грибні котлети з глив

3013_1 Грибні котлети дуже смачні та на відміну від м’ясних, менш калорійні.

Для приготування грибних котлет нам знадобляться свіжі гриби, сало, цибуля, картопля, яйця, манна крупа, олія та спеції.

Час приготування – близько 3 годин. Грибні котлети смакують як гарячі, так і холодні, подавати рекомендується з будь-якими соусами.

 Читати далі >>>

Салат з гливами та зеленим горошком

3011_1 Дуже простий та дуже смачний і поживний салатик з смаженими гливами.

Для приготування цього салату Вам знадобляться свіжі гливи, картопля, маринований зелений горошок, салатна ріпчаста цибуля, солоний огірок, зелень, оливкова олія, спеції.

Час приготування салату 1,5 години. Салат можна подавати до столу відразу після приготування, а також через 2 – 4 години після приготування.

 Читати далі >>>

Салат з сманившими гливами та консервованою кукурудзою

Pleurotus_menu_5 Смачний, поживний та калорійний салат до святкового та щоденного столу.

Для приготування цього салату знадобляться свіжі гливи, картопля, солоні огірки, консервована кукурудза, ріпчаста цибуля, яйця та майонез.

Час приготування салату – 60 – 80 хвилин. Подавати до столу можна відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Салат з гливами та черемшею

3010_10 Чудовий вітамінний весняний салатик з черемшею та гливами порадує Вас приємним пікантним смаком та ароматом.

Для приготування салату знадобляться свіжі гливи, черемша, яйця, олія та спеції.

Час приготування салату – 50 – 60 хвилин. Подавати до столу салат рекомендується відразу після приготування.

 Читати далі >>>

Паштет з гливами та черемшею

3010_1 Дуже оригінальна весняна закуска – паштет з гливами, черемшею та горіхами.

Для приготування паштету Вам знадобляться свіжі гливи, черемша, грецькі горіхи, цибуля ріпчаста, борошно, олія, спеції.

Час приготування страви – 1,5 години. Паштет можна споживати намащуючи на скибочку хліба або з млинцями.

 Читати далі >>>